Ако посетите споделен офис веднага ще усетите разликата от обикновените такива. Мирисът на прясно кафе е само допълнение към атмосферата, която обитателите внасят на мястото. Ще видите хора, които са фокусирани върху своята лична работа, както и такива, които разговарят един с друг и обменят опит и идеи. Такава е културата на коуъркинга. Споделените работни пространства предоставят достъпни офис места на тези, които искат да избягат от скуката и изолацията на домашния офис или кафенето. В тези пространства се предлагат удобства като бюра, интернет, конферентни зали, кухня, кафе и други. Обитателите обикновено са хора на свободна практика, предприемачи, стартъпи, малки екипи, които искат да се възползват от гъвкаво работно пространство. В допълнение към културата, цената също има голямо значение. Едно от предимствата на споделените офиси е, че можете да наемете само това, което ви е необходимо – цял офис или бюро, което да ползвате. Чрез разнообразните варианти на членство, разходите варират и позволяват да сте гъвкави. Разходите за членство зависят също от това дали използвате споделено бюро или такова, което е само за Вас.

Всичко, което трябва да знаеш за споделените офиси 1 | Innovator Coworking Space

Кой използва коуъркинг пространства? Хора на свободна практика – за тях такова работно пространство събира най-доброто в едно. Те стават част от общност и избягват скучната работа от вкъщи. Стартъпи – те оценяват гъвкавостта на споделените офиси, тъй като при тях разходите са по-малки и липсват задълженията към традиционния офис. Дава се възможност на малки екипи да комуникират с други хора, да създават полезни контакти, а понякога това е мястото, където човек може да намери своя съдружник. Концепцията на коуъркинг пространствата е много подходяща за тези личности, тъй като мястото е в хармония с целите и желанията на хората на свободна практика и на стартъпите. Екип от изследователи изучава ефекта от съвместната работа върху производителността и наскоро някои от техните констатации са разкрити в The Harvard Business Review. Изследванията им показват огромна разлика между служителите, процъфтяващи в тези общи работни пространства в сравнение с тези в редовните офиси. Те установяват, че хората, които използват споделени работни пространства, имат различно отношение към работното си място. Те изпитват по-голяма удовлетвореност от свършената работа, имат повече контрол над работата и се чувстват като част от общност. Големи организации – с разрастването на споделените офиси, големите компании също решават да използват концепцията, като я приложат за привличане на по-големи организации в тяхното работно пространство. Те го използват като начин да работят с други, да се развиват в сфери, където до сега не са се развивали, за иновации и да поделят разходите си. В момента е много популярно големи компании да пращат свои служители на работа в подобни пространства, като основната цел е да разнообразят ежедневието им и да отключат креативността им.

Всичко, което трябва да знаеш за споделените офиси 2 | Innovator Coworking Space

Коуъркингите стават все по-популярни тъй като има все повече хора, които работят на свободна практика или започват собствен бизнес. Във времена, в които комуникацията на живо става все по-рядка, всички търсят начин да се социализират, да обменят идеи и да се развиват там, където ще се обградени от хора със същата мотивация и същите цели като техните. Най-добрият начин човек да се докосне до атмосферата и да разбере предимствата на споделените офиси е да се потопи лично като изпробва такова работно място.

Можеш да го направиш и ти още сега във Варна като посетиш нашето споделено работно пространство в града – Иноватор. Ще ти хареса – обещаваме!