еко-офис

В днешно време еко коуъркинг офисите стават все по-популярни и много млади хора са вдъхновени от възможността да работят на такова място. Плюсовете са много: неограничен бърз интернет, лично бюро или място, климатик, принтер, кафе машина и хора, с които можеш да си взаимодействаш и да си помагате един на друг с креативни идеи.

Еко коуъркинг - как да го постигнем през 2020 1 | Innovator Coworking Space
Image from: Instagram / Author: yanoliveira_interiores

Поради това, че замърсяването на екологичната среда е огромен проблем, ние трябва да мислим повече за природата докато обновяваме нашия офис. Тук има няколко идеи, които биха били полезни на всеки, който желае да помогне на планетата, докато прави най-доброто на работа:

Закрит велопаркинг

Всички знаем, че велосипедите не замърсяват околната среда за разлика от колите, автобусите и другите превозни средства и за това искаме да окуражим останалите коуъркъри да избягват предвижване с кола или градски транспорт и да идват до офиса с колело.

Еко коуъркинг - как да го постигнем през 2020 2 | Innovator Coworking Space
Image from: www.parisoma.com
Откажи се от хартията

Изхабяването и прекомереното ползване на хартия е огромен проблем, унищожават се много дървета, а не се засаждат достаъчно, за да компенсират. Жизненоважно е за нашето бъдеще, защото дърветата са основният източник на кислорода, който дишаме. Имайки предвид това, можем да започнем да използваме по-малко хартия. Как? Като рециклираме хартията, използвайки вече употребени листи, когато се използват само от нас в офиса, можем да използваме виртуални облачни пространства, споделени файлове и бележки и др., вместо хартиени документи.

Знаете ли, че 30% от принтираните листи в офиса всъщност не са прибрани, а са оставени в принера и по този начин се превръщат в отпадък. Вече можем да събираме тази хартия и да я изпозваме отново. Също така, можем да сложим бяла дъска в офиса, на която да записваме ежедневните задачи или всички бележки, които пишем, за да ни напомнят нещо, вместо да записваме всичко това на хвърчащи
листчета.

Еко коуъркинг - как да го постигнем през 2020 3 | Innovator Coworking Space

Рециклиране

Ако сложим няколко различни коша за рециклиране на боклук в офиса ще вдъхновим хората да хвърлят отпадъците си разделно. Могат да бъдат изхвърляни не само документи и листи, а пакетчета от чай, филтри за кафе, салфетки както и пластмасови прибори, чаши и сламки.

Ще останете изненадани колко много неща могат да се направят с рециклирани материали – има много идеи за подаръци от такива материали които можете да намерите в интернет. Това е чудесен начин да потикнем хората да бъдат по-креативни и същевременно да намалят замърсяването.

Еко коуъркинг - как да го постигнем през 2020 4 | Innovator Coworking Space

Слънчева енергия

Огромно е количеството от електроенергия, което се използва в един коуъркинг офис, заради това, че много хора работят там и всеки един от тях използва компютър, зарядно за телефон, кафе машина, климатична система – достатъчно голяма, за да обхване целия офис, има и осветление навсякъде.

Тази консумация на ел. Енергия изисква доста повече средства на месец в сравнение със слънчевата енергия. Можем да използваме безплатно електричество от слънчевите панели, които могат да се поставят на покрива на сградата или от страни, и това ще още една стъпка към опазване на околната среда.

Еко коуъркинг - как да го постигнем през 2020 5 | Innovator Coworking Space

Еко торбички от плат

Обръщали ли сте внимание колко много магазини използват найлонови торбички, а знаете ли колко трудно се разграждат? Има интересно решение, за да се намали замърсяването, което може да се приложи и в офиса: можем да купим няколко платнени торбички за многократна употреба, които да закачим до вратата на офиса, и да предлагаме на хората да си вземат торбичка, която да използват, когато отиват до магазина или си взимат обяд в почивката, а след това да ги връщат на мястото им, за да се използват отново. Още нещо – тези платнени торбички могат да бъдат гравирани, което е супер.

Еко коуъркинг - как да го постигнем през 2020 6 | Innovator Coworking Space

Сламки

Пластмасовите сламки са другата причина за огромното пластмасово замърсяване и за това ще бъде най-добре, ако намерим алтернатива, защото има много хора, които предпочитат да пият от сламка. Можем да заменим сламките за еднократна употреба с такива, които се разграждат по-бързо или са за многократна употреба.

Има доста идеи за това като стъклени сламки, пластмасови сламки за многократна употреба или биоразградими хартиени сламки, но последните много бързо омекват и за това хората ги избягват. Гениалната идея е бутачини – паста във формата на сламки. Има същата форма, не променя вкуса на напитката и не се размеква.

Еко коуъркинг - как да го постигнем през 2020 7 | Innovator Coworking Space

Необичайни подаръци

Идеята е да се използват пластмасови, алуминиеви и метални кенчета от газирани напитки и да се превърнат в малки саксийки, в които да засеем растения и да ги подарим на коуъркърите. Нужно е само да изрежем кенчето отгоре или на половина и да го декорираме по наш избор.

Еко коуъркинг - как да го постигнем през 2020 8 | Innovator Coworking Space
Image from Instagram / Author: maniadedecoracao

Това са само част от начините, по които можем да обновим нашия коъуркинг офис и да го направим по-благоприятен за екологичната среда, за да спасим планетата. Не забрвяйте да рециклирате и да се забавлявате, разбира се.

Автор: Боряна Драгиева

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go to Top