“В бъдеще няма да съществува дума за споделени работни пространства, това просто ще е нормалният начин за работа” – Rahul Prakash, съосновател на Hatch Today

Бизнес секторът е в процес на масивно разрастване през последните години – офис пространствата се запълват, а наемите се покачват пропорционално с търсенето, но удобствата, предлагани от офисите, остават същите. Това проблем ли е? Построяването на повече офис сгради е лесно постижимо. Бизнес сгради, които да не задоволяват нуждите на служителите си. Те трябва просто да разрешат парадокса с побирането на възможно най-много служители във възможно най-малко пространство, които трябва да произведат възможно най-много резултати за компанията си. Все още ли няма проблем? Може би високите месечни разходи, неползотворната и статична работна среда, която е антипод на продуктивността, или обвързващите договори към наемодателите, които ограничават развитието на бизнесите, тогава ще са достатъчни причина за търсене на решение?

И всички тези доводи наистина убеждават най-напредничево мислещите компании от рода на Microsoft, Samsung, Volkswagen и десетки други, които са лидери в своите индустрии, да търсят алтернативи на офиса. Мястото, което поражда креативност у служителите си единствено, когато трябва да представят извинение за отсъствието си на шефа си.

Решение за тези проблеми се намира в споделените работни пространства – нови, доказано икономични, модерни среди, които привличат все повече и повече последователи. Иноватор е част от това решение, което официално започва преди повече от десетилетие. Споделените работни пространства са създадени в директна връзка с нуждата от по-евтина и в същото време по-ефикасна алтернатива на традиционното работна място. Но тази вълна от иновации се разраства в огромен мащаб, като в днешни дни тя се превърнала не само в място за прогресиращи умове, но и е превърнала така наречения coworking в синоним на успеха.

Но защо да използваме споделено работно пространство?
Успехът на споделените работни пространства може да се изведе от следните няколко причини. Една от причините е, че градове по целия свят превръщат пейзажите в съревнование между височината на офис сградите си, но достигането до облаците не гарантира свобода за обитателите им. Ежедневието на служителите в тези пространства е изпълнено с крайни срокове, стрес и отчуждение, водещи до неползотворна работна среда, поради която през 2016-2017 г. са били пропуснати над 12.5 милиона работни дни. Това съвсем реално рефлектира върху печалбите на компанията, но и предоставя възможност за най-амбициозните организации да използват споделените работни пространства като средство, което ще им предостави възможност да останат на върха. Освен намаляване на продуктивността на обитателите си, стандартния офис е и по-скъпата версия на споделените офис пространства. Взимайки в предвид площта, която окупира, и услугите, които употребява, за да функционира, цената за служител в традиционен офис е значително по-висока цена, която ще се заплати за същия този служител, ако беше в споделено пространство. Още един от плюсовете на споделените работни пространства е, че предоставят гъвкавост, която не се среща в стандартна бизнес сграда. Инкубаторите правят промяната в големината на екипите значително по-лесна от търсене на друго офис пространство, което е тяхната алтернатива. Тези промени са характерни за компании от всякакъв характер и големина, неизбежни са, но и съпроводени от стрес и финансови загуби, които никой бизнес не желае.

Какво е решението на споделените офис пространства?
Споделените работни пространства събират формулата на офисите, която включва демотивация на служителите, високи цени за техните сгради и липсата на гъвкавост и я преобръщат на 180°, предоставяйки една търсена, ползотворна и желана алтернатива. Пространствата са внимателно проектирани с цел предразполагане към ефикасна работа – например Иноватор предоставя прекрасни стимулиращи фрешове, смутита и кофеинови напитки, с които продуктивността на служителите се повдига. Модерните споделени офиси издигат представата за работния процес до нови висини, създавайки общества, които се славят с високите си резултати и принос едно към друго. Пример за това са компаниите, работещи в Иноватор, които преди записването си нямаха нищо общо помежду си, а в момента увеличават стойността си взаимно.

Като заключение Ви оставям с това.
Изоставянето на стандартните офис сгради, които са същевременно по-скъпи, но и далеч не толкова ползотворни за компаниите, задава нов ход в историята на бизнеса. Екипът ни остава обнадежден от покачващия се брой потребители на споделени работни пространства, както и повишаващото внимание, което множество фирми обръщат към този вариант. Обещаващо е бъдещето, в което инкубатори като Иноватор могат да допринесат за щастието на работещите, както и успеваемостта на бизнесите. Нека заедно го превърнем в реалност.

Автор: Храбрен Банков

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go to Top