споделени-офиси

През последните години в света на бизнеса настъпи промяна благодарение на появата на споделените работни пространства, които се превърнаха от една алтернатива и в доказан формат на работно място. Нейната движеща сила в началото бяха фрийлансърите и младите компании, но тя еволюира във фундаментална частица за множество от Fortune500 компаниите (Microsoft, IBM и др.) Това са 8-те причини, които привлякоха и най-напредничево мислещите компании към света на споделените работни пространства:

Гъвкавост

Според изследването на Cushman&Wakefiel’s това е най-голямата притегателна сила за фрийлансъри, малки бизнеси и дори големите предприятия към споделените работни пространства. Учреждения като Innovator предоставят възможност за наемане за кратки периоди на площ, различаваща се по големина. Toва позволява на обитателите на споделени работни пространства да изберат най-подходящия за техните нужди вариант. Така използващите тези пространства биват облагодетелствени и разполагат с възможността да инвестират спестеното по други начини, което е ползотворно за компании с всякакъв размер.

Бързо развитие

Секторът на споделените пространства бе приет с огромен успех. Броят на локациите на споделени работни пространства в света се е увеличил десеткратно за период от 6 години, като това рефлектира и пропорционално на обитателите им, които от 43 хиляди са се покачили до 1,2 милиона. Проучванията показват, че статистиката няма намерения да забавя своя ход. До 2020 година броят на посещаващите споделени работни пространства трябва да е достигнал зашеметителните 3,8 милиона, а до 2022 – да се покачил още до 5,1 милиона.

Продуктивност

Най-добрите споделени работни пространства са с впечатляващ и внимателно проектиран дизайн, който цели да увеличи продуктивността, като същевременно предостави елементи за релакс, които да се интегрират в работния процес, превръщайки го в удоволствие. Пример за това са WeWork и Convene пространства, които предоставят удобства като кафенета и кътчета за релакс – нещо, на което ние в Innovator също много държим с нашия Coffice, например.

Споделени работни пространства - 8 неща, които трябва да знаете 1 | Innovator Coworking Space

Ценна комуникация

Споделените работни пространства предоставят перфектната среда за взаимоотношения между различни бизнеси и личности, даряващи ги с възможности за колаборация и взаимно развитие. Известната като една от най-иновативните научни среди в света – BellLabs е и първородителят на споделените работни пространства. Под нейно влияние те се опитват да съградят за своите обитатели манталитета на действащи и мислещи иноватори.

Самотна работа

В последни години с нарастраването на броя на работещите дистанционно са се покачили и случаите на депресия, причинени от липсата на човешки взаимоотношения. Хората имат нужда от социална среда, в която да пребивават, все пак нормалният работен ден е 8 часа, това е 1/3 от деня ни. Споделените работни пространства предоставят решение и на този фронт, като 83% от отговорилите на анкетата споделят, че има значително подобрение след постъпване в места като Innovator, например.

Споделено бъдеще

Въпреки че е популярно разбирането, че споделените работни пространства са подходящи само за хора на свободна практика, изследванията сочат, че до 2020 г. над 50% от обитатели им всъщност ще са от независими предприятия. А от тях 15% ще са с голям брой служители, като компании с размера на Facebook, JPMorgan, IBM и Microsoft, което със сигурност ще бъде една значителна крачка към работното пространство на бъдещето.

Най-доброто от всички среди

Споделените работни пространства предлагат перфектния микс от най-добрите аспекти на различни среди, необходими за развитието на бизнеса. Те комбинират социалната среда, която се среща по конференции и събития, комфорта на дома, както и работната атмосфера, създадена от традиционния офис. Всички бизнес взаимоотношения, услуги и удобства, които надминават тези на стандартните офиси, се намират на едно място.

Големината на вълната

Местата за споделен работен процес определено се превърнаха в тенденция, която преобразува редица сектори, включително и търговията с недвижими имоти. С повишаването на влиянието на споделените работни пространства върху пазара на имущество, те отправят предизвикателство към традиционните офиси, които са по-скъпи и същевременно по-неефективни от този нов формат, който предоставя по-голяма гъвкавост, по-продуктивна среда, възможност за релакс и комуникация и напълно преобразуват представата на всички ни за работния процес. Та какво ще кажете да яхнете вълната и да се насладите на бъдещето такова, каквото трябва да бъде?

Превод на статия от cushwake.com. Преводач: Храбрен Банков

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go to Top