споделени офиси

Превод на статия от Forbes с автор Eustacia Huen

Ако има един начин, по който да опишем споделените работни пространства в днешно време, той е, че повечето от тях се опитват да бъдат различни. Забравете просто един офис с wi-fi и няколко зали за срещи, днес споделените работни места имат много удобства и приспособления, които пасват повече на спа центрове и ресторанти.

Някои може да се чудят – защо не може офисът да е просто офис? Въпреки това, на днешния пазар е доста смислено да мислиш извън границите на кутията.

В изследване на Coworking Resources, 15-годишната индустрия се очаква да има 21 306 споделени работни места по целия свят до края на 2019, което ще е около 43% повишение между 2018 и 2022.

Обикновено с по-голямото предлагане идва и по-голямата конкуренция. Това обяснява защо повече от 900 места са затворили в последните 3 години – “показвайки, че привличането на нови потребители и задържането им е по-важно от всякога”, според Мадисън Мейдмънт, главен директор отдел операции на Coworker.

“Споделените работни места трябва да се развиват, за да останат конкурентоспособни и да процъфтяват в разработването на нишови пространства за определени бизнеси (правни, мода и красота, блокчейн, филмова продукция), предлагайки уникални изживявания като съжителство и грижа за деца, плюс развитие на креативността чрез отваряне на офиси в малко използвани недвижими имоти като хотели, бизнес сгради или измежду магазините. “

А какви са съставките на успеха през 2019?

Освен удобството (помислете си за цялостно решение “до ключ” или за няколко локации в града), сигурен wi-fi, безплатно кафе и конференти зали, споделените работни места трябва да имат необичайни удобства и предложения, архитектура и квалификации, за да се отличат от останалите. Целта не е просто да “привлекат нови членове, но и да създадат силни общности.“

Имайки това предвид, попитах Мейдмънт за най-забележителните споделени работни места. Ето ги някои от нейните най-добри избори.

Village Underground (Лисабон, Португалия; започвайки от 141$ месечно)

Ако сте креативен тип, който търси алтернативно работно място, Village Underground е вашето място. Като отличителен белег на Лисабон, структурата, направена от корабни контейнери и двуетажни автобуси, рециклирани в офис места, звукозаписно студио плюс ресторант и конферентна зала, е еталон за креативност и култура. Първоначално създаден в Лондон и разработен в Португалия през 2014, VU е видял широка гама от събития, музикални фестивали и подземни електронни музикални партита до каране на скейтборд, улично изкуство и корпоративни събития и дейности.

Четирите най-необичайни споделени работни места по света 1 | Innovator Coworking Space

Четирите най-необичайни споделени работни места по света 2 | Innovator Coworking Space

OneCoWork Marina (Барселона, Испания; започвайки от 219$ месечно)

Идеята да работиш до плажа може да звучи като мечта, но OneCoWork(OCW) Marina вероятно е единственото споделено работно място в света, което е позиционирано над водата и е реалност. С централна локация, само на няколко минути от плаж Барселонета, морският Marina Port Vell предлага много неща, които не бихте очаквали от едно споделено работно пространство: уникален град и морски гледки, фитнес и малки уединени места за събития, също така споделеното работно място и съседните около него са домакини на световни събития за бизнес и технологии водени от световно-реновирани индустриални лидери и академици. Вярвайки, че споделените работни пространства ще се превърнат в “центрове за образование, иновация и споделяне на знания”, OCW планира да отвори още 40 локации (основно в Европа) през следващите 4 години.

Четирите най-необичайни споделени работни места по света 3 | Innovator Coworking Space

Четирите най-необичайни споделени работни места по света 4 | Innovator Coworking Space

Naplab (Банкок, Тайланд; започвайки от 70$ месечно)

Нека си признаем, понякога имаме нужда от малко почивка от време на време, за да свършим добра работа. В Naplab, водещо тихо споделено работно място, което също е и място за споделено подремване, собтвеникът и съосновател Атит Самеркай смята, че да полегнеш е също толкова важно, колкото и да работиш. Освен обичайните бизнес предимства – wi-fi, личен офис, конферентни зали, кетъринг за до 120 души и индивидуално работно място, има и двуетажен път, водещ към зоната за подремване, където ще намерите 15 спални пещери (на принципа “първите отишли-печелят”) свободни за колкото пожелаете. Другите релксиращи приспособения включват кафе-бар, маса за пинг-понг, боксова круша и 24-часово почистване. Отворено 24/7, мястото е идеално за маратони по програмиране и други събития.

Четирите най-необичайни споделени работни места по света 5 | Innovator Coworking Space

Четирите най-необичайни споделени работни места по света 6 | Innovator Coworking Space

Brooklyn Boulders (Съмървил, Масачузетс; започвайки от 149$ месечно)

За разлика от много други споделени работни пространства, Brooklyn Boulders е по-скоро за събиране на общност от любители на катеренето, отколкото специфична индустрия от професионалисти. Очевидно идеята работи, защото компанията, която започва в Gowanus (Бруклин, разбира се), се е разширила до пет локации за десет години. Най-големият обект е в Съмървил, Масачузетс – 42 000 кв.м съоръжение, оборудвано с множество стени за скално катерене, автоматична греда, върхово въже всички фитнес и кардио машини, които можете да очаквате в луксозен фитнес, катерене и групови упражнения, продажби на дребно, временни магазинчета и места за събития, сауни, безплатен wi-fi и работно място. Поради висок интерес, компанията отвори Приключенски Тренировъчен център наречен BKBX в Бостън на 1-ви март, посветен на приключенския фитнес и възстановяване. По-късно тази година ще бъде отворено второ място в Уилиамсбург (Бруклин), което ще се състои от 3000 кв.м. споделено работно пространство и възможност за тийм билдинг.

Четирите най-необичайни споделени работни места по света 7 | Innovator Coworking Space

Четирите най-необичайни споделени работни места по света 8 | Innovator Coworking Space

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go to Top