In the Spotlight - Илко Щирков 1 | Innovator Coworking Space

Безотказен, упорит и твърдоглав. Това са трите думи, с които Илко Щирков описва себе си. Той е на 21 години, създател на робота ANTY, с който цели да реши проблема с паркирането в големите градове. Идеята на ANTY е да мести автомобили от труднодостъпни за паяк места. За себе си казва, че се занимава с това, което не харесва как другите правят. Вижда защо дадено нещо не работи, мисли как то може да се подобри и ако му е интересно, работи по решението. Избрал е коуъркингът на Иноватор за свое работно пространство.

ANTY е…?

Роботът ANTY е най-добрият приятел, на тези които не нарушават закона във Варна и паркират правилно, и най-лошият враг на хората, които не спират както трябва. Робот, който ще премести колата Ви, ако тя е спряна неправилно. ANTY e проект на моя бизнес – Smart City.

Как се роди идеята за бизнеса ти?

Аз живея в центъра на Варна и имам паркомясто, обаче трудно стигам до него заради хора, които паркират неправилно, и то в тесните улици на центъра. Замислих се – окей, дали паяк може да мине от там? Паякът вдига колите само отгоре. А какво ще стане, ако сложим нещо под колата? Започнах да си чертая на ум или на бяла дъска различни видове модели на робота. После скиците ставаха 3D модели. И така.

Каква е визията ти за развитието на Smart City в следващите 3 години?

Би ми било интересно да видя как роботът работи на паркинги на търговски центрове. Според мен това ще създаде една малко по-организирана среда, по-малко задръствания. Също така, имам куп други идеи за различни видове роботи. Свързани са с неща, които не винаги се вършат добре в градовете.

Спрямо тази визия, какви са следващите стъпки в развитието ти?

Първата стъпка, която направих, е да си визуализирам пътя, който трябва да измина, и съответно да започна стъпка по стъпка да изпълнявам малките задачи. Първоначално около 2-3 седмици си чертах на бяла дъска различни дизайни. Четох за различни технологии, които съществуват. Комбинирах всички тези неща, за да направим робот, който би свършил работата. След това кандидатствах за средства, одобриха ме -не знам как, не съм сигурен защо го направиха, но явно съм ги впечатлил доста. Сега стъпка по стъпка изграждаме робота – първо с малък прототип и по-малка мощност, после добавяме по една функционалност, надграждаме нивото и така докато не достигнем до крайния продукт.

Какво ти дава работата по свой собствен проект?

Дава ми страшно много свобода. Фактът, че имам цялата свобода да реша накъде да поеме даденото нещо. Това е много, много приятно. Чисто стратегически как гледаш на нещата. Мисля, че имам качествата да поведа едно нещо сам. Сам навигираш кораба – ти си капитанът.

Какво те държи мотивиран?

Много искам да създам нещо наистина голямо в България, защото ми е писнало постоянно да виждам как други страни са най-най. Истината е, че тук има много талантливи хора. Само това да създам нещо, което да се превърне в готино място, в което хората да си работят с удоволствие, ми е достатъчна мотивация. А пък в бъдеще може и да успея да направя някаква по-голяма промяна, това е също част от мотивацията ми.

Как си почиваш?

Тук ме хвана на тясно. Аз постоянно мисля кое как да свържа в последователност, какви ще са следващите ходове, които ще се предприемат. Ако може да се нарече почивка, вечер обичам да си пускам някой филм. Другото е, че от време на време се занимавам с дейности като летене, ходя на картинг – така си почивам. Ако се занимавам с нещо прекалено спокойно, мозъкът ми прекалено лесно пак се пренасочва да мисли за проекта. Трябва да е нещо, което ми носи адреналин. Трябва да съм много концентриран върху дадената дейност. Трудно е, примерно, докато летиш, да си мислиш каква ще бъде следващата стъпка за робота.

Как се запали по летенето?

Майка ми е била пилот на моите години. Състезател. Баща ми също е летял, но с делтапланер. Отделно сестра ми е стюардеса, а мъжът ѝ е пилот. Израснах горе-долу на летището. Първоначално много ме беше страх да летя, но след първия полет си казах: “Как може да ме е било страх? ” и от тогава летенето ми доставя голямо удоволствие. Много е успокояващо.

Разкажи ни малко повече за живота в Иноватор. Какво ти дава Иноватор?

Иноватор е уникално място. Може би ако не бях дошъл в Иноватор, проектът щеше да е сравнително по-назад. Месец-два по-назад. Тук намерих много талантливо момче, с което в момента работим заедно и помага доста. Понякога като правиш нещо такова, нещо изцяло ново, стимулът ти започва да се губи лека-полека. Като дойдеш на едно такова място и видиш, че всички доста се приближават до теб, това ти действа стимулиращо и продължаваш напред, както един велик български спортист е казал. Това е уникален плюс. В Иноватор има специалисти по абсолютно всичко…и то от добрите специалисти. Много хора, които си разбират от работата, работят си по собствени неща, обменят опит – това е най-важното. Също така има доста интересни теми за разговор и мотивираща среда.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go to Top