В днешната статия ще ви запознаем с Наталия – 娜娅 Nàyà , от Варна, на 29 години и затова как се заражда нейната страст към китайския език и защо решава да се завърне в България.

Здравей, Ная! Би ли ни разказала на кратко за себе си?

Винаги съм харесвала езиците и от дете знаех, че ще се занимавам професионално с тях. Още в пети клас, когато ни заведоха на екскурзия във Велико Търново и се качихме на хълма Царевец, учителките ни посочиха Ректората, който е разположен на отсрещния хълм Света гора. Казаха ни, че са учили там и от този момент бях напълно убедена, че и аз ще уча там. Освен това много ми хареса величествената гледка и си казах, че искам някой ден да заживея в този град. Така и стана.. 8 години по-късно напълно случайно започнах да уча китайски език във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, специалност немски и китайски език – това е специалност, от която излизаш с диплома за преводач на два езика. През 2011-2012г. спечелих стипендия за едногодишна специализация по китайски език и култура в Пекинския университет за езици и култура. Сега съм преводач на свободна практика и се занимавам с преподаване на китайски език.

Как реши да изучаваш китайски език?

Китайски започнах да уча наистина случайно, не знаех нищо за самия език, освен че се пише с йероглифи. Не знаех, че има тонове и така се сблъсках челно с тях. Но много ми хареса още от първия час и йероглифите не ми се струваха никак трудни, точно обратното.

Какво те запали по езика?

Това, което отключи енергията ми да уча езика, бяха йероглифите, колкото и странно да звучи. Те са като код, който продължавам да разгадавам. В последствие започнах да опознавам богатата култура и история на Китай и това допълнително подсили желанието ми да го уча. Естествено, преподавателите ми също оказаха влияние.

Кое беше най-вълнуващото изживяване в Китай?

Трудно е да кажа кое беше най-вълнуващо. Прекрасно е да се качиш на Китайската стена, за която се говори толкова много, че е един от символите на Китай, едно от Новите седем чудеса на света, или, че се вижда от космоса. Наистина е внушителна, на места много стръмна. По нея не ходиш, а се изкачваш. Държиш се за едни парапети. Има много туристи – както китайци, така и чужденци. Китайците много обичат да те заговарят и да се снимат с теб, когато видят, че си бял. И започват едни дълги и приятелски разговори, които са оставили в мен прекрасен спомен. Друго приятно изживяване е Китайската нова година или Пролетния празник. Тогава учениците имат дълга ваканция. Това е семеен празник и всички се събират у дома.

In the Spotlight – Наталия Тодорова 1 | Innovator Coworking Space

А какво ти беше най-трудно, докато беше там?

Не мога да кажа, че е имало нещо трудно. Организацията бе много добра, аз нямах проблеми, може би защото отивайки там вече говорех добре китайски и нямах езикова бариера. Имах само битови проблеми, но тях бързо ги решавах. Не мога да не спомена и темата за храната, всички много ме питаха за нея. „Ами какво яде там?“, е, отговорът е, че храната е много разнообразна и има ястия за всеки вкус, а най-странни са чипсът с боровинка, сладоледът с вкус на грах и супата, в която има краставица.

Кое най-много те впечатли и ти хареса в китайската култура?

Впечатлява ме уважението между хората, хилядолетната култура и разнообразните изкуствата. В самите хора има една смиреност и почит към по-висшестоящия. Също и пословичната им скромност.

In the Spotlight – Наталия Тодорова 2 | Innovator Coworking Space

Кое е любимото ти място, което си посетила в Китай?

Любимо ми място е Лама темпъл, на китайски 雍和宫 (Yōnghégōng). Това е единственият останал действащ будистки храм в Пекин. Място изпълнено с много мир, спокойствие и красота, и монаси в техните оранжеви роби. А буквалният превод на името на храма означава „Дворец на мира и хармонията“, но на английски е известен като Лама темпъл.

Защо смяташ, че на хората би им било интересно и полезно да изучават китайски език?

Ставаме свидетели на пренареждане на силите в света. Сега Китай е втора икономика, но кой знае с тези темпове на развитие… Но дори да остане втора, това е достатъчна причина. Всички знаем за инициатива Новия път на коприната и Програмата 16+1. За някои хора езикът е полезен заради бизнеса с Китай и честите пътувания, други искат да учат в китайски университети – имам и такива ученици. За трети е полезен, защото започват да гледат света през погледа на една по различна култура. Не на последно място е добра гимнастика за мозъка.

На теб с какво ти помогнаха тези знания?

Помагат ми да работя като преводач. Както за устни, така и писмени преводи. Често се занимавам и с технически преводи.

Защо реши да се върнеш в България и да преподаваш?

Още със завършването ми бях решила, че искам да се върна и да работя във Варна. Смятам, че езикът все още не е толкова популярен в България и затова мога да допринеса за популяризирането му. Много малко хора във Варна преподават този език и няма курсове.

Защо реши да провеждаш курса именно в Иноватор?

Иноватор ми позволява да се развивам по начина, по който аз искам. Смятам, че е едно много добро място за прохождащ фрилансър. Средата е приятна, моите курсисти и аз се чувстваме добре. Приятно е, когато на едно място са събрани хора със сходни идеи и интереси.

И за финал би ли ни казала своя любим цитат на китайски?

真金不怕火炼 (Zhēn jīn bùpà huǒ liàn) или „Истинското злато не се страхува от огън“.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go to Top