In the Spotlight – Павлина Светославова 1 | Innovator Coworking Space

Аз съм Павлина – на 23, част от екипа на Иноватор. Завърших интериорен дизайн във Великобритания, после бях на стаж за три месеца в Италия. След това реших да се върна в България. Живях и работих в София, а след това се прибрах във Варна. Тогава създадохме Иноватор. В момента се занимавам основно с това. В началото работих по това как да изглежда Иноватор. След като почти приключиха ремонтните дейности, трябваше някой да прави графични оформления. Така че се научих да правя и това.

През какви трудности преминахте с Иноватор?

Наскоро бях гледала снимки от Иноватор преди eдна година. Има огромна разлика. Наложи се да рушим стени, да слагаме плочки и паркет. Всичко беше много по-различно. Екипът е много важен. Много от нещата сме си ги правили ние сами. Например вечер след работа боядисвахме колоните.

Как се вдъхновяваш?

Много различни неща ме вдъхновяват. Eдно от тях е работата на други хора. Като виждам колко по-добри има от мен или от нас в нещата, с които се занимаваме, това ме мотивира да се развивам и да уча нови неща. Също така е много важно да си почиваш, защото иначе прегряваш и не можеш да измислиш нищо. Затова аз си почивам като ходя да тренирам всяка сутрин и не мисля за нищо друго. Това много ми помага да се откъсна и да имам повече енергия.

В каква обстановка обичаш да твориш?

За разлика от повечето арт хора, аз обичам да ми е подредено. Когато има хаос около мен, ми е много трудно да се съсредоточа. Вкъщи обикновено първо си подреждам и чак тогава рисувам и си правя моите си неща. Всички казват, че обичат да работят край морето. Аз не обичам да работя край морето. Аз искам да си знам коя е работната ми обстановка. Всичко друго е почивка.

Какво правиш, ако имаш творческа криза? Как излизаш от нея?

Много е трудно. Аз доста често имам такива кризи, защото графичният дизайн не е нещо, което съм учила, и има доста неща, които не знам. Опитвам се постоянно да гледам някакви неща и да се уча. Колкото повече неща научавам, толкова по-малко такива кризи имам. Но се случват.

Какво правиш в свободното си време? Как разпускаш и изключваш работния си режим?

Обичам да пътувам, когато имам възможност и време. Но не за да избягам от това, което правя. Това е начин да се вдъхновя и да ми дойдат нови идеи. Мисля, че е много обогатяващо.

Кое е най-интересното място, на което си била?

Най-различното място е Тайланд. Тайланд беше първото място извън Европа, което посетих. Стори ми се като напълно различен свят. Хората, които минаваха покрай мен, климатът, миризмите, всичко. Чувствах се като на друга планета. Беше много интересно културно различие. Всички градове в Европа, в които съм била, си приличат малко или много, но там беше различно. Израел също ми беше много интересен. Йордания също.

А къде не си била, но искаш да посетиш?

Индия, Тибет, Ливан. Искам да отида в Ливан, защото имам ливански корени и ми е много интересно.

Как се справяш със стриктните крайни срокове?

Аз толкова много се стресирам, че си правя нещата две седмици по-рано. Не обичам да оставям нещата за последния момент. Не обичам да не ми е организирано. Ако ми дадат някаква задача, започвам да я правя на момента.

Разкажи за твой интересен проект, с който си се занимавала?

Любимият ми проект в университета беше дипломната работа. Проектът ми трябваше да разрешава някакъв социален проблем. Тогава бях в Англия и много ми липсваше слънцето. Затова избрах проблема, че на англичаните им липсва слънчева светлина и има много депресирани хора. Добавих и факта, че нямат здрава връзка със семействата си, което допълнително влияе на психиката им и спомага за депресия. Бях направила един център, в който хората в Англия могат да си набавят витамин Д, и заедно с това да подобрят връзката с родителите си. Беше център за лекуване на депресия. Беше много интересно.

В кои цветове най-много обичаш да твориш?

Много харесвам минималистични неща. Не обичам да има шарении или натрупани неща. Харесвам бяло, бежово и ако трябва да има цвят – пастелните тонове. Не обичам ярки цветове.

Какво ти дава Иноватор?

Също като дете ми е. Дава ми свобода да се занимавам с това, с което искам и което обичам да правя. Дава ми чувство на удовлетвореност, че правим нещо полезно за града и за младите хора във Варна. Носи ми много положителни емоции.

Автор: Марина Василева

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go to Top