In the Spotlight – Тигран Багдасарян 1 | Innovator Coworking Space

Днес ще си поговорим с един човек, който е шеговит, амбициозен и много обича зелен чай. Той се казва Тигран Багдасарян и е един от членовете на Иноватор, които работят в споделеното работно пространство. Ето какво споделя той с нас за своята работа, как прекарва свободното си време и защо предпочита работната среда в Иноватор.

Би ли се представил с няколко думи?

Казвам се Тигран Багдасарян и до голяма степен от Варна. Завършил съм бакалавър в Икономически университет – Варна, специалност – Бизнес информационни системи (БИС), и магистър – Design, Use and Interaction в University of Oslo. Представям се като програмист (front-end/mobile development, хей, не е само rgb-та и html tags), но всъщност специализирам в търсенето на правилни отговори в Гугъл и възхвалявам хората в StackOverflow. Тъй като прекарвам прекалено малко време пред компютъра по време на работа, наваксвам в свободното си време като рядко го комбинирам с желанията на другите.

Кога и как започна да се занимаваш с програмиране?

Първата ми работа включваше период от 1 година като junior full-stack developer във Flat Rock Technology, Варна, през, надявам се, не толкова далечната 2013 година (все пак не искам да гледам календара). Сегашната си работа започнах през 2016, когато бях още студент в Норвегия, след като се излъгахме да направим никому ненужен продукт. Аз да си кажа – шегувам се!

Кое те мотивира най-силно в ежедневието ти?

Желанието да доставя удоволствие на мен, клиентите и фирмата от добре свършената работа. Разнообразието (случва се), интензивността и приноса към подобряване на продукта и на колектива са също изключително важни мотиватори за мен.

Има ли дни, в които губиш фокус и как се справяш в такива моменти?

Почти всеки петък. Трябва ли да се справям? Много зелен чай – това е магията. Все пак, ако концентрацията е безвъзвратно изгубена, наблягам на безвъзвратно и довършвам деня един вид. Но зависи и от ангажимента за деня, понякога е малко повече от много зелен чай, за да не съм само аз доволен в края на деня.

Защо избра да продължиш образованието си именно в Осло?

Това решение дойде малко импулсивно. Първоначално желанието ми беше да уча и да се развивам в Барселона, за причините и сами се досещате. Но пък френската част от каталунския език не ми допадна. Осло беше следващият ми избор, поради стандарта и спокойствието на живот в Норвегия, възможностите за развитие и бизнес, безплатното обучение и свободната употреба на английски, както в обучението, така и в ежедневието. Пък и големината на града наподобява Варна – един факт, от който останах изключително доволен.

In the Spotlight – Тигран Багдасарян 2 | Innovator Coworking Space

Кое е най-интересното ти преживяване в Норвегия?

6 месеца сняг, щастието от това да се прибереш без да си се подхлъзнал. Университетът отделно си е едно голямо и продължително преживяване, след като разбереш, че нахвърлените бележки от лекциите вече далеч не са достатъчни, ама далеч… Разбираш и колко повече усилия трябва да положиш, отколкото си полагал до сега. Откъм хубавата страна, имах възможността да видя красотата на природата – малко трудно е да я опиша.

С какво е интересна културата на норвежците?

Липсата на нормална норвежка храна. Останките от викингското им потекло и начинът, по който се наслаждават на природата около тях, а тя наистина доставя наслада.

Какво те накара да се върнеш в България?

Хубавото на професията ми е, че мога да я върша отвсякъде. Работодателите ми бяха изключително доволни от снимките на плажа във Варна и непременно искаха да доставям позитивизъм от там… нали споменах за 6-те месеца сняг. А освен снегът, и слънцето нещо е унило там – не иска да се покаже много през зимата.

Как обичаш да разпускаш?

Дълги разходки, спорт и хубава храна. Пътувам при първа възможност. Видео игрите са порок, от който почти съм се отървал.

Защо избра да използваш нашето работно пространство? Какво ти дава Иноватор?

Може би на първо място е локацията, тъй като тя доставя бърз достъп до Морската градина и морето, както и централните части на града. Отделно впечатленията ми за Иноватор от първия момент са само позитивни. Приятната атмосфера и хора също допринасят за добрата работна среда. А и има зелен чай.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go to Top