Като термин коуъркингът се появява още през далечната 1628 в книги, които изтъкват силата на взаимодействието между хората. Тогава думата се използва по-скоро във връзка с религиите и Бог. С годините концепцията се изменя до това, което е в момента, а именно работно пространство, където хората работят не само като отделни индивиди, но също така и заедно като екип.

За първи път идеята в днешния й вид се заражда през 1995 година, когато C-base, асоциация за инженери, създават hackerspace в Берлин, за да могат компютърни хакери да се срещат и да работят заедно. През 1999 Бърни ДеКовен създава “Coworking Institute“, където се опитва да популяризира екипната работа чрез различни работни техники и технологии. Коуъркингът, като това, което ние познаваме сега, за пръв път се появява през 2005 година в Сан Франциско и негов основател е Брад Нюбърг. Ето и на кратко как той разказва за началото на своята идея:

През 2005 работех за стартъпа Rojo и бях много нещастен. Преди това работех за себе си като консултант, пътувах и жадувах за работно място, където да съм част от общност. Започнах да се чувствам объркан и все по-нещастен, тъй като не успявах да съчетая всичко, от което имам нужда в едно, работейки и по-двата начина, а именно да бъда независим и да работя за себе си, но в същото време да бъда част от структура и общност, където да работя с други хора…Затова започнах да работя с Одри Сиймър, моят Life coach, с идеята да разбера какво да правя с живота си. Така измислих план от 3 части, които да следвам:
1/ Щях да работя по проекти с отворен код, за да си подсигуря пари, с които да мога да си позволя да работя по неща интересни за мен самия.
2/ Щях да пиша статии за публикации като O’Reilly в тези проекти с отворен код, за да повиша информираността и да се фокусирам върху друга моя страст – писане и комуникиране.
3/ И последно реших да създам ново пространство, където да подкрепя структурата и общността на работното място, за които така жадувах и го нарекох – коуъркинг.“

Първият споделен офис „The San Francisco Coworkng Space” е бил в компанията Spiral Muse. Брад Нюбърг споделя на своя приятелка Елана Ауербах своята идея и как има нужда от място, което не е много скъпо, където да започне да я осъществява. Тя му предлага да използва пространство в Spiral Muse два пъти в седмицата за $300 на месец при условие, че всеки ден той трябва да оставя мястото по начина, по който е било. Брад Нюбърг споделя:

В началото бях наивен и смятах, че ще е достатъчно да публикувам в Craigslist за идеята и ще дойде поток от хора, които да искат да се включат, но това далеч не се оказа вярно, тъй като през първия месец не дойде нито един човек. Чакайки търпеливо всеки понеделник и вторник в офиса, ме накара да осъзная, че по този начин няма да постигна целта си. Затова започнах да раздавам флаери и да говоря с хората в кафенетата, като се опитвах да ги приканя да се присъединят и да изпробват нещо ново. Бавно започнаха да идват хора. Първият коуъркър беше Рей Бакстър – атлет, основател на стартъп и баща.“

За да се разрасне и да започне да работи, пространството претърпява три точки на развитие. Първата е, фактът, че Брад Нюбърг позволява на идващите хора да откраднат идеята, да я трансформират и да я направят своя. Втората е, че Крис Месина и Тара Хънт (негови приятели) създават онлайн общност с помощта на Coworking Wiki и Google Groups List. Те са хората, които участват и помагат в създаването на Hat Factory, а по-късно и на Citizen Space. Третата точка на развитие е, когато Spiral Muse затваря врати и това дава възможност на Брад Нюбърг заедно с още 10-ма доброволци, сред които са Крис и Тара, да започнат нещо по-голямо на ново място с повече пространство и повече ресурси. Така Hat Factory се превръща във второто споделено работно пространство.

Години по-късно споделените работни пространства добиват все повече популярност в цяла Европа. Innovator е първият споделен офис с maker зона в град Варна и също претърпява своите промени и преодолява своите трудности. Ако ти е интересно да разбереш какво мислят хората, които работят в Innovator, следи нашите публикации.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go to Top