Кой всъщност създава първия споделен офис, защо и как?

Кой всъщност създава първия споделен офис, защо и как?

Коуъркингът като термин се появява още през далечната 1628 в книги, които изтъкват силата на взаимодействието между хората. Тогава думата се използва по-скоро във връзка с религиите и Бог. С годините концепцията се изменя до това, което е в момента, а именно работно пространство, където хората работят не само като индивидуалности, но също така и заедно като екип.

За първи път идеята в днешния й вид се заражда през 1995 година когато C-base, асоциация за инженери, създават „hackerspace“ в Берлин, за да могат компютърни хакери да се срещат и да работят заедно. През 1999 Бърни ДеКовен създава “Coworking Institute“, където се опитва да популяризира екипната работа чрез различни работни техники и технологии.

Коуъркингът, като това, което ние познаваме сега, за пръв път се появява през 2005 година в Сан Франциско и негов основател е Брад Нюбърг. Ето и на кратко как той разказва за началото на своята идея:

През 2005 работех за стартъпа Rojo и бях много нещастен. Преди това работех за себе си като консултант, пътувах и жадувах за работно място, където да съм част от общност. Започнах да се чувствам объркан и все по-нещастен, тъй като не успявах да съчетая всичко, от което имам нужда в едно, работейки и по-двата начина, а именно да бъда независим и да работя за себе си, но в същото време да бъда част от структура и общност, където да работя с други хора.. Затова започнах да работя с Одри Сиймър, моят Life coach, с идеята да разбера какво да правя с живота си.

Така измислих план от 3 части, който да следвам:

1/Щях да работя по проекти с отворен код, за да си подсигуря пари, с които да мога да си позволя да работя по неща интересни за мен самия.

2/Щях да пиша статии за публикации като O’Reilly в тези проекти с отворен код, за да повиша информираността и да се фокусирам върху друга моя страст – писане и комуникиране.

3/И последно реших да създам ново пространство, където да подкрепя структурата и общността на работното място, за които така жадувах и го нарекох – коуъркинг.“

Първият споделен офис „The San Francisco Coworkng Space” е бил в компанията Spiral Muse. Брад Нюбърг споделя на своя приятелка Елана Ауербах своята идея и как има нужда от място, което не е много скъпо, където да започне да я осъществява. Тя му предлага да използва пространство в Spiral Muse два пъти в седмицата за $300 на месец със условието, че всеки ден той трябва да оставя мястото по начина, по който е било.

Брад Нюбърг споделя: „ В началото бях наивен и смятах, че ще е достатъчно да публикувам в Craigslist за идеята и ще дойде поток от хора, които да искат да се включат, но това далеч не се оказа вярно, тъй като през първият месец не дойде нито един човек.Чакайки търпеливо всеки понеделник и вторник в офиса ме накара да осъзная, че по този начин няма да постигна целта си. Затова започнах да раздавам флаери и да говоря с хората в кафенетата, като се опитвах да ги приканя да се присъединят и да изпробват нещо ново. Бавно започнаха да идват хора. Първият коуъркър беше Рей Бакстър, атлет, основател на стартъп и баща.“

За да се разрасне и да започне да работи, пространството претърпява три точки на развитие. Първата е, фактът, че Брад Нюбърг позволява на идващите хора да откраднат идеята, да я трансформират и да я направят своя. Втората е, че Крис Месина и Тара Хънт (негови приятели) създават онлайн общност с помощта на coworking wiki и Google groups list. Те са хората, които участват и помагат в създаването на Hat Factory, а по-късно и на Citizen Space. Третата точка на развитие е когато Spiral Muse затваря врати и това дава възможност на Брад Нюбърг с още 10 доброволеца, сред които са Крис и Тара, да започнат нещо по-голямо на ново място с повече пространство и повече ресурси.

Така Hat Factory се превръща във второто споделено работно пространство.

Години по-късно споделените работни пространства добиват все повече популярност, не само в цяла Европа, но и в България. Innovator е първият споделен офис с maker зона  в град Варна и също претърпява своите промени и преодолява своите трудности. Ако ти е интересно да разбереш какво мислят хората, които работят в Innovator, следи нашите публикации.

By |2018-10-30T08:02:37+00:00October 30th, 2018|Co Working|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment