дигитален-номад

Днес ви срещаме с едно момиче, дигитален номад, което преди повече от година решава да започне да работи на свободна практика. Антония ще ни разкаже за това как е взела решение да стане freelancer, какви трудности е срещнала по пътя и как успява да съчетае работата и удоволствието в едно. Надяваме се нейната история да вдъхнови тези от вас, които все още се притесняват дали да направят първата крачка и да поемат по пътя на това приключение.

Моля те, представи се на хората, които не те познават. С какво се занимаваш?

Здравейте, казвам се Антония и работя на свободна практика от година и половина. Занимавам се със SEO, фейсбук реклама, създаване на WordPress сайтове, писане на съдържание, технически и UX одити на сайтове, а понякога и с малко дизайн и видео обработка. Общо взето, от всичко по малко! В момента работя дистанционно към една от най-добрите агенции за подбор на технически кадри у нас – PFG Bulgaria. Отделно поемам и различни краткосрочни проекти. Топ 3 на интересите ми са пътувания, похапване и котки. Също така се занимавам любителски с фотография и йога.

In the Spotlight – Антония Корчева-дигитален-номад-и-фрийлансър 1 | Innovator Coworking Space

Как реши да станеш freelancer?

Все повече се замислях дали работата в офис е подходяща за мен. Винаги съм била по-продуктивна следобед и вечер, работата сутрин не ми е силната страна. Отпуската никога не ми стигаше, за да осъществя всички желани пътувания. Не исках да живея само за уикендите, за лятото и не исках да мразя понеделниците.

От профила ти в Инстаграм виждаме, че обикаляш из целия свят. Как успяваш да се фокусираш и да работиш, докато си на почивка в Бали, например?

Точно в момента пиша отговорите си от едно прохладно заведение в Улуату, Бали в компанията на котка. Действа ми много по-мотивиращо, тъй като знам, че колкото повече работя, толкова повече подобни пътувания ще успея да си позволя. Успявам да се фокусирам, да работя стегнато и да си приключа дневните задачи за 3-4 часа на ден (вместо 8) и след това ми остава време да разглеждам, да опитвам нови неща и да снимам.

In the Spotlight – Антония Корчева-дигитален-номад-и-фрийлансър 2 | Innovator Coworking Space

Какво би посъветвала хората, които копнеят да станат дигитални номади и да обикалят света, но се страхуват от първата крачка?

Опитайте! Когато аз предприех това начинание си казах, че ще пробвам, а ако не се получи, винаги мога да си намеря нова работа в офис и да се върна към старата рутина. Не е задължително веднага да поемете на път и постоянно да сменяте държава след държава. За дигитално номадство се счита и работата от вкъщи, от локални заведения или споделени офиси. Пътуванията могат да започнат да се случват постепенно, а честотата и продължителността им да се увеличават с времето.

Как семейството и близките ти приемат така нареченото ти номадството?

От начало бяха притеснени дали ще се справям финансово, но след година и половина фрийланстване тези притеснения отпаднаха. Сега се радват заедно с мен за всяко ново пътуване.

Кое е любимото споделено работно пространство из света, което си посещавала?

Dojo Bali ми е абсолютен фаворит: голям избор от работни места, включително и до басейна, интересни събития всеки ден, всички ходят боси и се чувстват като у дома си.

In the Spotlight – Антония Корчева-дигитален-номад-и-фрийлансър 3 | Innovator Coworking Space

Какви са плановете ти за 2019 година? Накъде ще е следващото ти пътуване?

Започнах годината с един месец в Бали, тъй като проучих, че е много добра дестинация за дигитални номади и наистина е така. Има изключително много приятни места с бърз интернет. Все още нямам планирано следващо пътуване, но ми се въртят няколко идеи в главата.

В предварителния ни разговор ми сподели, че номадският живот има както положителни, така и отрицателни аспекти. Би ли споделила някои от трудностите, през които си преминала?

Не бях обмислила колко много ще ми липсват колегите и ежедневния социален контакт с тях. Но в кафенетата и споделените работни пространства също могат да се създадат много нови и полезни контакти. Често казвам, че фрийлансърският живот е тежък, буквално. Носенето на лаптоп, зарядно, powerbank, бутилка с вода, а понякога и разклонител си оказва влияние върху гърба. Затова един съвет към бъдещите и сегашните дигитални номади – спортувайте, раздвижвайте се, сещайте се да пиете вода!

In the Spotlight – Антония Корчева-дигитален-номад-и-фрийлансър 4 | Innovator Coworking Space

Няколко пъти си била коуъркър в Иноватор. Какво мислиш на нашето споделено работно пространство?

Радвам се, че Иноватор съществува, тъй като много ми се иска някой ден и Варна да се прочуе като град за дигитални номади. Присъствах на събитието ви Beyond the Mockup и се надявам да организирате още подобни в бъдеще.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go to Top